Z tego artykułu dowiesz się
Serwis Nuova Simonelli – ekspresy do kawy z Łodzi i województwa łódzkiego
Serwis ekspresu Nuova Simonelli w Łodzi, Pabianicach, Aleksandrowa Łódzkiego, Zgierza, Koluszek, Sieradza, Zduńskiej Woli możesz zlecić Ekspresowej Klinice, Zadbamy, by Twój ekspres Jura odzyskał dawną świetność. Zajmiemy się zarówno jego okresową konserwacją, jak i naprawą usterki.
Działamy profesjonalnie, bazując na oryginalnych częściach i specjalistycznej wiedzy na temat konstrukcji i sposobu działania automatycznych ekspresów do kawy.
Nuova Simonelli – włoska marka z 90-letnią tradycją
Firma ekspresów do kawy Nouva Simonelli liczy już prawie 90 lat. Założona została w mieście Cessapalombo przez Orlando Simoneli. Pierwszy produkt firmy, dwusekcyjny ekspres pojawił się na rynku w 1936 roku – posiadał elektryczne podgrzewanie wody w bojlerze i ciśnieniowy system wodny. W 1950 roku firma wyprodukowała pierwszy ekspres na świecie gwarantujący ciągłe serwowanie kawy. W roku 1959 wraz ze zmianą właściciela zmieniła się nazwa na Nuova Simonelli. Początek lat siedemdziesiątych przyniósł nowe, ciekawe urządzenie – ekspres Eli – przeznaczony do użytku w domach, ale wieloma cechami profesjonalnych urządzeń. Prawie 10 lat później firma kontynuowała ekspansję na rynku wymagających użytkowników domowych, rozpoczynając produkcję ekspresu „Mia”, posiadającego kompaktowe rozmiary, ale zachowując elementy konstrukcyjne z ekspresów kawiarnianych.
Do popularnych ekspresów Nuova Simonelli można zaliczyć:
- Musica Standard i Musica Lux – niewielki ekspres sprawdzający się także w domu, zdolny do zaparzenia wysokiej jakości espresso;
- Oscar II – mały ekspres przeznaczony do obsługi małego ruchu lub do zastosowań domowych;
- Talento Special, Talento Special Mix i Talento Special Plus – automatyczne urządzenie o dużej wydajności (do 240 espresso i 180 cappucino na godzinę); podwójny młynek i spieniacz z opcją regulacji gęstości i temperatury;
- Prontobar – prosty w obsłudze ekspres automatyczny z jednym, bądź dwoma młynkami i możliwością zasilania z sieci wodociągowej;
- Microbar II Coffe – kompaktowy model przeznaczony dla restauracji, kawiarni i biur wyposażony w specjalnie wytłumiony młynek;
- Microbar II Cappucino – jak Microbar II, ale ze spieniaczem mleka;
- Aurelia II 2gr/3gr/4gr/2gr T3/3gr T3 – profesjonalne ekspresy kolbowe z technologią pozwalającą na wszechstronną i precyzyjną kontrolę temperatury na poszczególnych etapach parzenia kawy;
- Appia II 1gr/2gr/3gr/Compact 2gr – ekspresy przeznaczone do różnych zastosowań – od małej gastronomii, hoteli, punktów obsługi klienta do kawiarni i restauracji; wyposażone w dyszę do spieniania mleka oraz wylewkę gorącej wody.
Konserwacja ekspresów do kawy Nuova Simonelli
- stosować się do zaleceń zawartych w instrukcji obsługi,
- używać przefiltrowanej wody,
- codziennie wykonywać zalecane czynności konserwacyjne – opróżnienie pojemnika na fusy, wyczyszczenie jej i osuszenie, opróżnienie pojemnika na wodę, wyczyszczenie dysz kawowych i spieniających mlek, przepłukanie układu mlecznego, wyczyszczenie panelu urządzenia i przycisków, skontrolowanie czystości otoczenia wokół ekspresu.